• +420 583 311 222
  • feminaplus@feminaplus.cz

Projevy syfilis na zevním pohlavním ústrojí

Projevy syfilis na zevním pohlavním ústrojí

Syfilis (lues, příjice) je celkové onemocnění způsobené bakterií Treponema pallidum. Je to pohlavní nemoc, nákaza se většinou (asi v 90 %) získává pohlavním stykem, může se však přenést i jinými sexuálními aktivitami (např. polibkem) a vzácněji i nepohlavní cestou (tzv. syphilis insontium – příjice nevinných).

Onemocnění, není-li léčeno, probíhá v několika fázích a trvá celý život.

Místem vstupu infekce je obvykle pohlavní ústrojí. Za 2-5 týdnů po souloži s infikovaným partnerem se v místě vstupu objeví drobný vřídek s tvrdnou spodinou, tvrdý vřed (ulcus durum), asi za týden až dva poté zduří příslušné mízní uzliny (bubo) – první stadium syfilis. U muže je situace jednodušší – ulcus durum se dá najít na penisu a příslušné uzliny jsou v tříselné krajině těsně pod kůží, jejich zvětšení je dobře patrné. U ženy je to komplikovanější. Ulcum durum na ženském pohlavním ústrojí je málo nápadný a může být snadno přehlédnut. Ještě horší je, když se vytvoří přímo v pochvě, kde není vidět a kde navíc spádové mízní uzliny jsou hluboko v pánvi – takže ani ony nejsou vidět. Po několika týdnech zmizí bez léčby jak tvrdý vřed, tak zduřené uzliny.

Infekce však pokračuje. Zhruba za 10 týdnů po infekci se objevuje vyrážka – druhé stadium syfilis, která na pohlavním ústrojí nabývá zvláštního charakteristického vzhledu (condylomata lata). Jsou to růžové až červenohnědé skvrny velikosti čočky nebo mince. I tyto projevy časem zmizí bez léčby a syfilis přechází do latentního stadia. Později, často i po létech, se začnou objevovat poruchy s postižením různých orgánů (třetí stadium) a ještě později celková onemocnění, poškození míchy (tabes dorsalis), mozku (progresivní paralýza) a srdce (syfilitická aortitis). Celý průběh syfilis můžeme vidět na hlavní postavě filmu Petrolejové lampy, kde nemocného skvěle ztvárnil Petr Čepek.

Na syfilis je nutno myslet při jakémkoli vřídku na pohlavním ústrojí, zvláště je-li jen jeden a na pohmat má tvrdou spodinu. Léčba je možná a syfilis lze antibiotiky zcela vyléčit – musí se ovšem na diagnózu vůbec pomyslet, což – na prvním místě – musí udělat žena sama.

Prevence syfilis spočívá v opatrnosti při výběru sexuálních partnerů a do jisté míry chrání i použití kondomu. Každý partner, který má na penisu nebo v jeho okolí jakýkoli vřídek, je nebezpečný a je nutno se mu vyhnout.

Syfilis patří mezi klasické pohlavní nemoci a spadá pod zákon o pohlavních nemocech. Vyšetření všech partnerů je povinné a pacient je povinen vyvarovat se všech pohlavních styků až do doby, než je spolehlivě vyléčen. Léčbu řídí kožní lékař.

Kontakty

Šumperk

FEMINA PLUS s.r.o.
M.R.Šteánika 3 (Poliklinika, vchod C)
Šumperk 787 01

  • +420 583 311 222

Rapotín

Nám. Svobody 690
Rapotín 788 13

  • +420 739 096 078

Sobotín

Sobotín 16
Sobotín 788 16

  • +420 583 237 155

FEMINA PLUS s.r.o. | Gynekologická ambulance

IČO: 27793281