• +420 583 311 222
  • feminaplus@feminaplus.cz

Porodní návštěvy

Poporodní návštěvy

Narození dítěte je vnímáno jako jedno z nejradostnějších období v životě ženy. Pozitivní emoce však bohužel často tlumí nepříjemné následky, které si maminka přináší z porodnice spolu s novorozenětem. Řeč je o zdravotních poraněních vzniklých během porodu – častém problému, o kterém se ale moc nemluví.

Právě očekávání a nároky, které na ženu klade rodina a péče o novorozence, v kontrastu s její omezenou zdravotní kondicí a v kombinaci s přirozenou poporodní hormonální disbalancí, mohou vést k plačtivosti, špatnému psychickému stavu i lehkým formám deprese. Proto našim klientkám v době po propuštění z porodnice nabízíme možnost návštěvy porodní asistentky v jejím domácím prostředí, kdy porodní asistentka klientku kontaktuje a domluví si s ní termín, který jí bude nejlépe vyhovovat.

Porodní asistentka navštíví maminku doma, takže odpadá únavné trmácení se a čekání u lékaře v přestávce mezi kojením. Zkontroluje a zhodnotí aktuální zdravotní stav maminky, doporučí nejvhodnější způsob léčby poranění a je-li to zapotřebí, na místě jej ošetří, poradí, jak masírovat jizvy po císařském řezu, aby se bez následků zahojily. Zkrátka udělá maximum pro to, aby maminka byla spokojená, cítila se dobře a její psychický i fyzický stav se den ode dne zlepšoval. Porodní asistentka při své návštěvě samozřejmě zkontroluje i novorozeně, poradí s péčí o něj, s kojením…. Primárně ale přichází kvůli mamince, kdy kontroluje krevní tlak, pulz, poporodní krvácení, epiziotomii či jizvu po císařském řezu.

Na co se ženy nejčastěji ptají?

 

  • Porodní poranění
    Pokud byl porod bez komplikací a rodila jste spontánně, rizika by měla být co nejmenší, záleží však na tom, zda-li došlo k nějakým poraněním. Ta se mohou někdy špatně hojit, což lze stěží ovlivnit. Je to dáno různými faktory, mimo jiné specifickým osídlením porodních cest a kůže bakteriemi, dále hojivými vlastnostmi rodičky (každý člověk se prostě hojí jinak). Šití by měly ženy sprchovat po každé stolici a eventuálně i močení, lze využívat například odvar z dubové kůry, který podporuje stahování okrajů rány po nástřihu hráze k sobě – nově nyní například Hemagel, což je úžasný přípravek k hojení ran obecně.
  • Zavinování dělohy
    Můžete pociťovat jako bolest, zvláště při kojení. Z těla odcházejí také očistky, takže první dny a týdny dbejte na zvýšenou hygienu!
  • Krvácení
    Záleží na tom jaké je – zda nárazové, sporé, nebo naopak silné a opakované – to by vás mělo přivést na kontrolu do Vaší gynekologické ambulance, kde Vás lékařka vyšetří.
  • Po císařském řezu
    Zde už je možné riziko i jiných komplikací – v dnešní době naštěstí vzácných, ale přesto může po operaci dojít k zánětu dělohy (projevuje se horečkou, krvácením), infekci močových cest, trombóze či embolii. Zabránit se jim příliš nedá, důležité ale je včasné řešení. Například už při prvních příznacích – rané infekci po císařském řezu, která může být provázena horečkou – vyhledat odbornou pomoc. Jinak pro obě skupiny platí: pokud možno se nekoupat ve vaně, jen sprchovat (tlak vody ve vaně může způsobit zpětný tok očistků do dělohy, a ty obsahují bakterie a podporují tedy vznik zánětu.
  • Pohlavní styk
    Není v šestinedělí vhodný – je to doba, kdy se děloha, a tedy i čípek zavinuje.
  • Životospráva
    Vhodné je omezit nadýmavé potraviny a nápoje, mimo jiné i nápojů s bublinkami.
  • Zácpa a varixy
    Máte pocit, že už si nikdy nedojdete normálně na stolici? Ale ano, chce to jen čas. Zácpa patří k jedné z těch nepříjemných věcí po porodu – trvá chvíli, než se obnoví běžná činnost střev. Jezte hodně vlákniny a dostatečně pijte.
  • Poporodní splín
    Po narození dítěte můžete pociťovat nejen obrovskou radost a euforii, ale také těžko vysvětlitelný smutek. Poporodní splín je běžný jev, za který mohou Vaše hormony, nedostatek spánku a změny, které musíte po návratu domů zvládnout. Není dobré nechat „to plavat“, protože stav může skončit tragédií.
  • Kojení
    I když se to možná nezdá, i tady hrozí nějaké to riziko. V čem? Pokud se nenaučíte správnou techniku kojení, může dojít k různým nepříjemnostem, jako jsou bolestivé bradavky nebo dokonce zánět prsu, neboli mastitida. Jde o infekci, ke které dojde právě přenosem z bradavek díky oděrkám. Tomu předejdete správnou technikou a vhodnou péčí o prsy, kterou Vám ukáže porodní asistentka při poporodní návštěvě.
  • Léky
    Myslete na to že všechno, co sníte nebo spolknete, přechází do mateřského mléka, tedy i léky. Neberte žádné bez konzultace s lékařem.
    První týdny pro vás budou náročné, budete se učit rozumět potřebám dítěte. Vyžeňte návštěvy, zvláště ty, které mají rýmu nebo jsou nachlazené.
  • Procházky
    Ano, ale nic nepřehánět. Tedy žádné obchodní domy, tramvaje, metro nebo autobusy.  Malé miminko jednoznačně do míst, kde je hodně lidí, nepatří, jeho imunita teprve dozrává, takže je to od maminky doslova nezodpovědné, pokud se s miminkem hrne pár dnů po porodu do nákupního centra. V mraze (pod 5 stupňů Celsia) s dítětem nevycházejte.
  • Návštěvy pediatra
    Dobrý dětský lékař, jehož návštěvu už jste si určitě domluvila ještě před porodem, přijede za Vámi na kontrolu domů. Při prohlídce pediatr zjišťuje, zda je miminko v pořádku, a pátrá po možných zdravotních problémech.
  • Spánek
    Miminko bude v prvních týdnech vyžadovat krmení třeba každé dvě hodiny, připravte se na to. Pozor, usínat dávejte miminko vždy na bok nebo na záda, nikdy ne na bříško, hrozí SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence).
  • Denní stereotyp
    Přizpůsobte vše situaci a každý den berte tak, jak to půjde. Naučte se dobře s miminkem manipulovat, podpírat mu správně hlavičku a aplikovat správné manipulační techniky (doporučujeme knihu Něžná náruč rodičů od Evy Kiedroňové). Nebojte se ničeho nového. Mateřství máte v krvi, určitě to zvládnete. Jen potřebujete trochu času. Využijte ho.

 

 

Při jákemkoliv problému máte možnost kontaktovat porodní asistentku Jiřinu Bachtíkovou na tel. +420 603 329 659.

Kontakty

Šumperk

FEMINA PLUS s.r.o.
M.R.Šteánika 3 (Poliklinika, vchod C)
Šumperk 787 01

  • +420 583 311 222

Rapotín

Nám. Svobody 690
Rapotín 788 13

  • +420 739 096 078

Sobotín

Sobotín 16
Sobotín 788 16

  • +420 583 237 155

FEMINA PLUS s.r.o. | Gynekologická ambulance

IČO: 27793281